Oblikovanje in izdelava spletnih strani AMP

Spletne strani AMP

Oblikovanje in izdelava pospešenih spletnih strani za mobilnike

Kdor ljubi novosti, je včasih razočaran …

Pred časom sem brala, da Googlovi inženirji razvijajo nov format pospešenih spletnih strani, ki naj bi bile prav posebej optimizirane za mobilne naprave, zato naj bi tudi visoko rangirale v Googlovem iskalniku. Takoj sem dobila idejo, da velja ‘peresno lahke’ spletne strani preizkusiti, in preveriti, če je optimizacija spletnih strani z njimi res enostavnejša in uspešnejša. Kmalu sem ugotovila, da se mi je zataknilo že pri sami strukturi, ki ostaja v datoteki html ista, čeprav je oblikovanje spletnih strani za mobilne in namizne naprave različno, prilagojeno je velikosti zaslona. Težavam, ki bi se jim dalo pri navadnih spletnih straneh ogniti na več načinov, ne moreš ubežati pri pospešenih. AMP spletne strani imajo omejitve, zaradi katerih tudi so ‘peresno lahke’. To pomeni, da ne smeš uporabljati JavaScripta, .png-slik, vključevati zunanjih datotek in celo CSS-oblikovanje mora biti v isti datoteki. Nekaj interaktivnosti se da doseči z AMP-JavaSkript komponentami, ampak ne moreš si preveč zmišljevati, ker lahko uporabiš samo tiste, ki so pač na voljo. Če želiš imeti na mobilniku ‘zložljivi’ accordion design, ga sicer lahko skriješ pri namiznih računalnikih, ampak s tem podvajaš tekst, česar Google ne mara. Tako se vleče tekst kot jara kača vzdolž mobilnikovega zaslona, čeprav bi ga uporabnik lahko razprl samo takrat, ko bi ga bral. Po drugi strani pa je res nesmiselno pospravljati tekst na velikih zaslonih, če je na voljo toliko praznega prostora …  Najbrž bi se ga dalo vključiti iz zunanje datoteke s pomočjo AMP-komponente za vključevanje okvirjev, a najbrž ni novost, da Google tudi tega ne mara, saj so se mu okvirji zdeli sumljivi že pri navadnih spletnih straneh in jih je najraje postavil na rep zadetkov v iskalniku.

In najboljše sem prihranila za konec. Ko nagneteš ves CSS v html datoteko in jo povežeš na cdn.ampproject.org z vsemi JavaScript knjižnicami, potrebnimi za interaktivnost spletne strani, se njena teža drastično poveča, kar upočasni delovanje spletne strani in posledično uniči dobro optimizacijo. Tako je krog absurda sklenjen; AMP format za boljšo optimizacijo spletnih strani s svojimi omejitvami povzroči, da ga njegov stvaritelj, Google, izloči iz igre.

Ampak ni za obupati, format še vedno razvijajo … Mogoče bo nekega dne dozorel, zaenkrat je AMP izdelava spletnih strani bolj Sizifovo delo.

15.Jun.2017

Brez komentarja »

Brez komentarjev.

RSS vir za komentarje tega prispevka. Naslov URL za povratno sledenje

Komentiraj

Za objavo komentarja se morate prijaviti.

Odprta koda

Joomla_logo

WordPress

CentOs

inkscape

notepad++

gimp